דמיינו עולם שבו כסף לא מודפס סתם כך. עולם שבו אתם יודעים בדיוק כמה יחידות סך הכל יהיו קיימות, אי פעם. לא בערך. לא פחות או יותר. בדיוק. זה נשמע כמו פנטזיה כלכלית רחוקה, נכון?
אבל מה אם אני אגיד לכם שזה לא רק אפשרי, אלא שזה קורה ממש עכשיו? ושיש מספר קסם אחד שמרחף מעל כל הפלנטה, מספר שמגדיר את כללי המשחק מחדש בעולם הכסף הדיגיטלי?
המאמר הזה הולך לקחת אתכם למסע אל המספר הזה. לא רק המספר היבש, אלא כל הסיפור שמאחוריו. איך הוא נקבע? מה גורם לו להשתנות (וגם לא להשתנות)? ולמה, לעזאזל, זה אמור לעניין מישהו מכם? בואו נצלול פנימה, כי הולך להיות מעניין – ואתם הולכים להבין משהו שרוב האנשים רק מנחשים.
למה המספר הזה בכלל מעניין אתכם? הסוד של הכסף הדיגיטלי.
בעולם הפיננסי המסורתי, ממשלות ובנקים מרכזיים יכולים, תיאורטית, להדפיס כמה כסף שהם רוצים. זה מה שנקרא "מדיניות מוניטרית". ולפעמים, כשהם מדפיסים יותר מדי, הערך של הכסף שיש לכם בכיס או בבנק פשוט יורד. קוראים לזה אינפלציה. לא כיף, נכון?
ביטקוין, לעומת זאת, נבנה על עיקרון הפוך לגמרי. עיקרון של מחסור.
מחסור הוא אחד הכוחות החזקים בכלכלה. חשבו על יהלומים. או אומנות נדירה. או אפילו כרטיסים להופעה של אמן שאתם ממש אוהבים והיא סולד אאוט תוך שנייה.
הערך שלהם עולה, בין השאר, כי יש כמות מוגבלת מהם. קשה או בלתי אפשרי להשיג עוד.
ביטקוין לקח את הרעיון הזה והכניס אותו לתוך קוד מחשב. הוא יצר מערכת שבה, מרגע שהיא הופעלה, המספר הכולל של ביטקוינים שאי פעם ייווצרו כבר היה חקוק באבן הדיגיטלית. וזה, חברים, מה שהופך אותו לשונה כל כך. ופוטנציאלית, לכל כך בעל ערך.
קצת על איך זה נולד: מסע קצר למכרות הדיגיטליים
ביטקוין נוצר בתהליך שנקרא "כרייה" (Mining). לא עם פטישים ומעדרים, אלא עם כוח מחשוב עצום.
כורים (המחשבים החזקים, לא האנשים) פותרים בעיות מתמטיות מורכבות מאוד. כשהם פותרים אחת כזו, הם בעצם מאשרים קבוצה של עסקאות ביטקוין שקרו ברשת. הקבוצה הזו נקראת "בלוק".
כל בלוק כזה מתווסף לשרשרת הבלוקים (Blockchain), שזה בעצם היומן הציבורי והבלתי ניתן לשינוי של כל עסקאות הביטקוין שאי פעם קרו.
וכפרס על העבודה הזו, הכורים מקבלים כמות מסוימת של ביטקוינים שנוצרים ממש באותו רגע. זה כמו משכורת דיגיטלית על שמירת הרשת מאובטחת ותקינה.
וכאן מגיע הקאץ': הכמות הזו של הביטקוינים החדשים שנוצרים עם כל בלוק – היא לא קבועה לנצח.
המספר על השולחן: 21 מיליון. לא פחות, לא יותר.
המספר המאגי הוא 21,000,000.
זה המספר המקסימלי של מטבעות ביטקוין שאי פעם יתקיימו.
לא 22 מיליון. לא 100 מיליון. בדיוק 21 מיליון.
המספר הזה מוטמע בקוד הבסיסי של ביטקוין, ואי אפשר פשוט לשנות אותו. כדי לשנות אותו, הייתם צריכים לשכנע את רוב עצום של משתמשי ביטקוין (כורים, מפתחים, בעלי נודס) להסכים לשינוי הזה. ובהתחשב עד כמה עיקרון המחסור מרכזי לערך של ביטקוין, סביר להניח שזה לא יקרה לעולם.
אז איך מגיעים למספר הזה? דרך תהליך הכרייה שדיברנו עליו, אבל עם טוויסט משמעותי.
האירוע הדרמטי שנקרא "חצייה" (Halving)
הכמות של ביטקוין חדש שנוצר עם כל בלוק (פרס הבלוק) לא נשארת זהה. היא נחצית בערך כל ארבע שנים. או ליתר דיוק, כל 210,000 בלוקים.
בואו נסתכל על זה בהיסטוריה:
- כשהביטקוין הושק ב-2009, פרס הבלוק היה 50 ביטקוין.
- החצייה הראשונה (2012) הורידה אותו ל-25 ביטקוין לבלוק.
- החצייה השנייה (2016) הורידה אותו ל-12.5 ביטקוין לבלוק.
- החצייה השלישית (2020) הורידה אותו ל-6.25 ביטקוין לבלוק.
- החצייה הרביעית (שקרתה ממש לאחרונה, באפריל 2024) הורידה אותו ל-3.125 ביטקוין לבלוק.
התהליך הזה ימשיך שוב ושוב, בערך כל ארבע שנים, עד שפרס הבלוק יהפוך לזניח כל כך, שבעצם לא ייווצר יותר ביטקוין חדש.
מתי נגיע לסוף המשחק? התאריך שכולם מדברים עליו
בגלל שהקצב של ייצור ביטקוין חדש יורד בחצי כל ארבע שנים, הכמות הכוללת של ביטקוין שמיוצרת מתקרבת יותר ויותר למגבלה של 21 מיליון, אבל לעולם לא תגיע אליה לחלוטין עד לנקודה הסופית.
החישובים מראים שהביטקוין האחרון (או החלק האחרון ממנו) יכרה מתישהו בסביבות שנת 2140.
כן, הבנתם נכון. עוד למעלה מ-100 שנים של כרייה. עד אז, קצב ייצור הביטקוין החדש יהיה כל כך נמוך, שכמעט לא יורגש.
אז, המספר 21 מיליון הוא המגבלה העליונה. אבל זה לא אומר שכרגע קיימים 21 מיליון ביטקוין. בהחלט לא.
המספר המדויק של ביטקוינים שקיימים ומסתובבים ברשת כרגע הוא נמוך יותר. הוא גדל כל הזמן עם כל בלוק חדש שנכרה, ומקבל "מכה" כל ארבע שנים כשהקצב נחצה.
אז, כמה ביטקוין קיים היום? זה משתנה מרגע לרגע, אבל נכון לכתיבת שורות אלו (אחרי החצייה של 2024), המספר עומד על מעט מעל 19.7 מיליון ביטקוין.
המספר הזה ימשיך לגדול בקצב איטי יותר ויותר, עד שיתקרב ל-21 מיליון בעוד המון המון זמן.
הפיל שבחדר: הביטקוינים שהלכו לאיבוד… לנצח!
יש עניין נוסף, קצת עצוב (או מצחיק, תלוי את מי שואלים) במספר הזה.
לא כל הביטקוינים שנוצרו אי פעם נמצאים כרגע במחזור, זמינים לסחר או לשימוש.
למה? כי אנשים איבדו אותם. כן כן. פשוט איבדו את הגישה אליהם.
זוכרים שהביטקוין נמצא בארנקים דיגיטליים שמוגנים על ידי מפתחות פרטיים? אם איבדתם את המפתח הזה – המספר הסודי שנותן לכם גישה לביטקוינים שלכם – אז הביטקוינים האלה… הם אבודים. לתמיד.
מי איבד את המפתחות לגן עדן? כמה סיפורים הזויים
יש סיפורים מדהימים ומעוררי עצב על אנשים שאיבדו כמויות ענק של ביטקוין:
- האיש שזרק דיסק קשיח לפח זבל, עליו היו אלפי ביטקוינים מהימים הראשונים, ששווים היום הון עתק.
- אנשים ששכחו סיסמאות לארנקים שלהם.
- משתמשים ראשונים ששלחו ביטקוין לכתובות לא קיימות בטעות (כי הם רק התנסו).
הביטקוינים האלה עדיין נמצאים בבלוקצ'יין. הם עדיין רשומים כ"קיימים". אבל מכיוון שאין אף אחד בעולם שיכול לחתום על עסקה ולהזיז אותם מהכתובת שבה הם נמצאים – הם למעשה יצאו מהמחזור לנצח נצחים.
אף אחד לא יודע בדיוק כמה ביטקוינים אבדו. ההערכות נעות בין 2 מיליון ל-4 מיליון ביטקוינים. זה מספר משמעותי מאוד!
אז, למרות שהמגבלה התיאורטית היא 21 מיליון, הכמות האפקטיבית, זו שבאמת יכולה להיות במחזור ולהיות נסחרת, היא למעשה נמוכה יותר בגלל המטבעות האבודים.
אז למה כל הסיפור הזה על המספר והחצייה קריטי?
הבנת המספר הזה והמנגנונים ששולטים בו חיונית להבנת הערך של ביטקוין.
כשאתם יודעים שיש מגבלה קשיחה על הכמות הכוללת, ושקצב הייצור של ביטקוין חדש יורד עם הזמן, זה יוצר תחושה של נדירות. של מחסור.
וזו בדיוק התכונה שמשקיעים רבים רואים בה את היתרון העיקרי של ביטקוין על פני מטבעות מסורתיים (פיאט). בזמן שדולר, יורו או שקל יכולים להיות מודפסים בכמויות גדלות והולכות (דבר שעלול להוביל לאינפלציה), ביטקוין פועל על פי כללים דפלציוניים מובנים.
המחסור הזה, יחד עם הביזור של הרשת (אף גורם יחיד לא שולט בה) והאבטחה הקריפטוגרפית, הוא הבסיס לטענה של תומכי ביטקוין שהוא יכול לשמש כ"מאגר ערך" דיגיטלי. משהו שדומה יותר לזהב מאשר לכסף רגיל.
הפסיכולוגיה של המחסור: למה זה מרגיש לנו יקר?
פסיכולוגית, אנחנו נוטים לייחס ערך גבוה יותר לדברים נדירים. זה משהו מושרש בנו.
הידיעה שיהיו רק 21 מיליון ביטקוין (ועוד כמה מיליונים שכבר אבדו) גורמת לכל ביטקוין קיים להרגיש יקר יותר, מיוחד יותר.
וזה משפיע על הדינמיקה של היצע וביקוש בשוק. אם ההיצע סופי וצפוי (עם קצב גידול שיורד), ורק הביקוש משתנה, זה יכול ליצור תנודות גדולות במחיר.
ה"חצייה" היא אירוע מרכזי בהקשר הזה. היא מקטינה את קצב הגידול של ההיצע החדש. מבחינה היסטורית, אירועי חצייה לוו לרוב (אם כי לא תמיד באופן מיידי) בעליות משמעותיות במחיר הביטקוין. שוב, בגלל דינמיקת ההיצע והביקוש.
אבל חשוב לזכור: העבר אינו ערובה לעתיד, ויש עוד אינסוף גורמים שמשפיעים על המחיר של ביטקוין, לא רק המספר הזה.
שאלות שחייבים לשאול – ותשובות שיעשו לכם סדר בראש
מה יקרה לכורים כשיפסיקו ליצור ביטקוין חדש?
שאלה מצוינת! כשהפרס על כריית בלוק יהפוך לזניח (בסביבות 2140), הכורים עדיין יקבלו תמורה על עבודתם. התמורה הזו תגיע מעמלות העסקאות. בכל פעם שאתם שולחים ביטקוין, אתם משלמים עמלה קטנה. העמלות האלה הולכות לכורים. ככל שיותר אנשים ישתמשו ברשת וישלמו עמלות, כך התמורה לכורים תישאר משמעותית, גם בלי ביטקוינים חדשים שנוצרים.
האם אפשר לשנות את המספר 21 מיליון?
תיאורטית, כל דבר בקוד אפשר לשנות. אבל במקרה של ביטקוין, זה ידרוש הסכמה רחבה מאוד של כל המשתתפים ברשת (מפתחים, כורים, מפעילים של צמתים ברשת). שינוי כזה יהיה סוג של "מזלוג קשה" (Hard Fork) וייצור למעשה מטבע חדש עם כללים שונים. רוב הסיכויים שקהילת ביטקוין לא תסכים לשינוי כזה שפוגע בעיקרון המחסור המרכזי.
איך אני יכול לדעת כמה ביטקוין קיים כרגע?
אתם יכולים לבדוק זאת באתרים שמציגים נתונים על הבלוקצ'יין (Blockchain Explorers). הם מציגים את המספר הכולל של בלוקים שנכרו ואת פרס הבלוק הנוכחי, ומחשבים את הכמות הכוללת שנוצרה עד כה. המספר הזה מתעדכן בערך כל 10 דקות (זמן הכרייה הממוצע של בלוק).
אם איבדתי את הביטקוינים שלי, האם מישהו אחר יכול למצוא אותם?
לא. אם איבדתם את המפתח הפרטי (או את הגישה אליו), אין שום דרך, תיאורטית, שמישהו אחר יוכל לגשת לאותם ביטקוינים. הם נעולים לנצח בכתובת המסוימת בבלוקצ'יין, ללא מפתח שיכול לפתוח אותה. מצד אחד זה עצוב לבעלים, מצד שני זה מגביר את המחסור לכל השאר.
האם המחסור הוא הדבר היחיד שמשפיע על ערך ביטקוין?
ממש לא! המחסור הוא גורם חשוב, אולי מרכזי, אבל יש עוד הרבה דברים שמשפיעים על המחיר והערך: ביקוש ממשקיעים פרטיים ומוסדיים, רגולציה ממשלתית, חדשות טובות או רעות, התפתחות טכנולוגית של ביטקוין ורשתות אחרות, מצב הכלכלה העולמית, ופשוט סנטימנט שוק.
אם 21 מיליון זה המקסימום, למה יש אנשים שמחזיקים רק חלקיקי ביטקוין?
כי כל ביטקוין ניתן לחלוקה ליחידות קטנות יותר, עד ל-8 מקומות אחרי הנקודה העשרונית. היחידה הקטנה ביותר נקראת סאטושי (על שם האדם או הקבוצה שיצרו את ביטקוין, סאטושי נאקאמוטו). סאטושי אחד שווה 0.00000001 ביטקוין. זה אומר שאתם לא חייבים לקנות ביטקוין שלם. אפשר לקנות רק חלק ממנו, מה שהופך אותו לנגיש להרבה יותר אנשים.
האם יש מטבעות קריפטו אחרים עם מגבלה קשיחה על הכמות?
כן, רבים ממטבעות הקריפטו נוצרו עם מגבלה קשיחה על הכמות הכוללת שלהם, בדומה לביטקוין, מתוך הבנה שעיקרון המחסור חשוב. עם זאת, יש גם מטבעות אחרים שאין להם מגבלה כזו, או שהם משתמשים במנגנוני הנפקה שונים.
לסיכום: המספר הזה הוא לא סתם מספר, הוא כל הסיפור
21 מיליון. זה המספר. מספר פשוט, שקל לזכור, אבל הסיפור מאחוריו מורכב ומעניין.
הוא מייצג את ההבטחה למטבע דיגיטלי שאי אפשר "להדפיס" אותו ללא הגבלה, ושערכו מבוסס, בחלקו הגדול, על נדירות מובנית.
הבנת מנגנון הכרייה, החצייה (האירוע שחותך בחצי את קצב ההנפקה), והעובדה שיש גם ביטקוינים אבודים לנצח – כל אלה יחד נותנים תמונה מלאה יותר של ה"היצע" האמיתי והעתידי של ביטקוין.
אז בפעם הבאה שתשמעו על ביטקוין, זכרו את המספר הזה. זכרו שהוא לא סתם מספר בטבלה. הוא לב ליבו של עיקרון כלכלי חזק. הוא הסיפור על כסף שנבנה אחרת. והוא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר שמגדירים את התפקיד שביטקוין יכול (או לא יכול) למלא בעתיד הפיננסי שלנו.
המסע להבנת ביטקוין לא מסתיים כאן, אבל ההיצע והמחסור הם בהחלט נקודת פתיחה קריטית. עכשיו אתם יודעים את הסוד הגדול מאחורי המספר הקטן והמשמעותי הזה.